Contra la retallada dels pressupostos de cooperació international per al 2010 sign now

NI UN PAS ENRERE AMB EL 07. NI UNA RETALLADA MÉS!

Prou de promeses incomplertes! Prou dexcuses!
El nostre govern i el nostre Parlament hi han de voler i han de poder!

El govern ha decidit reduir la partida pressupostària de cooperació internacional de 49 milions deuros el 2009 a 39 milions el 2010, una retallada de més del 20\% en termes absoluts. Aquesta decisió deixa el 07 promès fa només tres anys en un 0,4\% escàs, molt lluny dels 130 milions que tots els partits van aprovar. Es tracta dun incompliment de la Llei de cooperació, dun incompliment de les resolucions del Parlament i dun incompliment dun compromís solemne de lactual govern.

No avancem com el moment històric requereix, i no és ni ha de ser aquesta només una qüestió dONGD ni només una qüestió de diners. Es tracta de quin model de país i societat estem construint, de quins valors ens mouen i quins horitzons dibuixem per al futur.

Aquests deu milions deuros que ara canvien de destinació potser no canviarien el món però és segur que alguns milers menys de persones tindran menys possibilitats de millorar la seva vida o dexigir els seus drets fonamentals. La quantitat i, sobretot, la qualitat de les accions de cooperació, es veuran greument afectades. Els recursos que es destinen des de Catalunya a aquestes accions no són suficients ni són la solució a la pobresa, però constitueixen un reconeixement del deute històric assumit com a societats enriquides, i una mostra de la voluntat social i política de no oblidar-ho, i de treballar per un món més just i menys desigual.

ÉS ARA QUE NO ENS PODEM FER ENRERE
La crisi econòmica, immediata, duríssima que afecta els nostres barris, les nostres famílies i el nostre entorn sembla lúnica, però sabem que ens enganyem si no mirem més enllà. Si quelcom ens ha tocat aprendre és que no podem pas seguir pensant-nos com a un país ric i aliè a la realitat global. Els informatius ens recorden cada dia la situació demergència continuada i quotidiana de milions de persones, des de fa dècades. Pot ser és ara, també empobrits i desconcertats, que podem entendre millor que mai la necessitat de canvis profunds i reals, i de la solidaritat internacional.

Aquells que han provocat la crisi safanyen a donar-la per acabada, perquè tot continuï igual. Però hem de repensar el nostre model de desenvolupament i el nostre benestar perquè no és just ni sostenible, perquè no té sentit, no té ànima i no té futur. Perquè sabem que el nostre model de consum daliments i denergia, i les polítiques comercials i internacionals que tolerem no fan més que augmentar la injustícia i les desigualtats a tots els nivells, i a tot el món.

És demagògic i fals el discurs dels que diuen que no en tenim diners per a tot, per a les polítiques socials a casa nostra i per a les polítiques de cooperació internacional. Ambdues constitueixen mecanismes complementaris de redistribució de la riquesa, que han de convergir. Lalimentació, la salut, leducació i la feina són prioritàries, aquí i arreu. La nostra classe política, malgrat viatjar pel món i estar present a cimeres internacionals, sembla que no ha entès encara la globalització, i les seves repercussions a la nostra vida, i a la seva feina.

CATALUNYA, LA SEVA GENT, SÍ ÉS SOLIDÀRIA
És en els moments difícils quan demostrem el pitjor i el millor del que som capaces. La tradició i el teixit social català demostren que Catalunya és, ha estat i serà molt solidària amb altres pobles i cultures. Mentre empreses i institucions retiren el seu suport a les ONGD, la majoria dels particulars mantenen amb sacrifici les seves quotes, ens fan saber com valoren la feina dels i de les nostres cooperants a lexterior i alguns ens hi dediquen encara més temps. Una enquesta del propi govern del mes de maig daquest any, amb la crisi ja installada a casa nostra, confirmava que el 86,4\% de la població catalana era partidària de dedicar una part dels recursos de la Generalitat a la cooperació internacional, i que la gran majoria daquesta entenia que també havia de ser així en situació de restricció pressupostària.

NO ENS RESIGNEM
Les ONGD catalanes portem més de vint anys reclamant el mateix. Hem passat diverses crisis i també moltes èpoques de bonança econòmica. La història ens ha donat la raó, que un món tan desigual era un món equivocat. Mentre es repeteixen els discursos oficials de bones intencions, restem a la cua. El 2007, la Generalitat va dedicar a cooperació lequivalent a 8,15 euros per càpita, mentre a Castella-La Manxa dedicaven més del doble, 18,32, a Navarra 31,39, i a Balears 15,93.

Aquest govern tampoc sho creu, i no calen codis ètics per saber que lincompliment permanent dels compromisos comporta una devaluació de la política i de la democràcia. No pensem resignar-nos ni acostumar-nos que els partits ignorin el que ens han promès als seus programes, a les seves lleis i tots els plans de treball que hem fet conjuntament.


És ara que cal una resposta en positiu i compromesa. En aquest moment difícil. Per això ens plantem i diem prou. Prou de promeses, de rebaixes, renegociacions i tecnicismes. No renunciarem al 07 i per això no acceptem ni una retallada més. Per lleialtat als nostres principis, i a totes les organitzacions i persones daltres països amb què treballem i que creuen que som un país diferent, solidari, somiador i valent.

Senyors polítics i senyores polítiques presents al Parlament de Catalunya,
Senyors polítics i senyores polítiques membres del govern de la Generalitat:

VOLEM que entenguin que la política de cooperació internacional, si és bona i coherent, redunda en tota lacció de govern i, per això, no és una política menor, anecdòtica o de bona imatge pública.

I PER AIXÒ VOLEM QUE REVISIN LES SEVES PRIORITATS, QUE NO RETALLIN EL PRESSUPOST PER A COOPERACIÓ INTERNACIONAL I QUE ES COMPROMETIN D'UNA VEGADA AMB EL 0'7.

Sign The Petition

Sign with Facebook
OR

If you already have an account please sign in, otherwise register an account for free then sign the petition filling the fields below.
Email and the password will be your account data, you will be able to sign other petitions after logging in.

Privacy in the search engines? You can use a nickname:

Attention, the email address you supply must be valid in order to validate the signature, otherwise it will be deleted.

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Shoutbox

Who signed this petition saw these petitions too:

Sign The Petition

Sign with Facebook
OR

If you already have an account please sign in

Comment

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Goal
1000 / 5000

Latest Signatures

 • 11 February 20161000. Maria Ayxelf
  I support this petition
 • 10 February 2016999. Irene R
  I support this petition
 • 09 February 2016998. Intered C
  I support this petition
 • 07 February 2016997. Ester M
  I support this petition
 • 05 February 2016996. Maria B
  I support this petition
 • 05 February 2016995. Daniel Gmezolivic
  I support this petition
 • 04 February 2016994. Imma Plar
  I support this petition
 • 04 February 2016993. Noem Cortsa
  I support this petition
 • 27 January 2016992. Sed Solidaritateducaciid
  I support this petition
 • 20 January 2016991. Colectivo M
  I support this petition
 • 18 January 2016990. Sebasti Godayc
  I support this petition
 • 17 January 2016989. Arnau C
  I support this petition
 • 14 January 2016988. Sicom Ritter
  I support this petition
 • 14 January 2016987. Jesus Bass
  I support this petition
 • 13 January 2016986. Cecilia Jaramilloj
  Soy una dirigenta del movimiento de mujeres del Ecuador y me adhiero a la petición de que no se haga ningún recorte al presupuesto de cooperación por el gran papel solidario que se desarrolla con el mismo
 • 07 January 2016985. Roser Vicentem
  I support this petition
 • 06 January 2016984. Red Europeadedilogos
  I support this petition
 • 04 January 2016983. Francesc Carbs
  I support this petition
 • 02 January 2016982. Xavi Aranp
  I support this petition
 • 27 December 2015981. Aurora C
  I support this petition
 • 26 December 2015980. M Francescapalaudelp
  I support this petition
 • 23 December 2015979. Albert Allison
  I support this petition
 • 17 December 2015978. Inmaculada Naranjoc
  I support this petition
 • 17 December 2015977. Carolina Del
  I support this petition
 • 15 December 2015976. Joana T
  I support this petition
 • 13 December 2015975. Miriam Knox
  I support this petition
 • 12 December 2015974. Laura Hernndezc
  I support this petition

browse all the signatures

Information

Tags

No tags

Share

Invite friends from your address book

Embed Codes

direct link

link for html

link for forum without title

link for forum with title

Widgets