Manje reklama - vie programa sign now

U tijeku je Europsko prvenstvo u nogometu. I ove godine, kao i prethodnih, Hrvatska radio-televizija prenosi utakmice koje, s manjim ili većim zadovoljstvom, gledamo. Međutim, izgleda da nekima u HRT-u nije jasno kako prijenos nogometne utakmice (kao i bilo kojih drugih sportskih priredbi) ne počinje onog trenutka kada sudac da znak da igra moe početi, već on uključuje i intoniranje himni drava koje te reprezentacije predstavljaju (a događa se da tijekom toga komentatori ne prestaju pričati), te popis igrača i njihov raspored na terenu. No, kako HRT ima "obaveze prema sponzorima", nakon odsviranih himni obično uslijedi blok reklama, koji obično zavri u onom trenutku kada igrači izvode početni udarac, a ako imamo sreće, dogodi se da vidimo popis rezervnih igrača. Da ne napominjemo to kako se zna dogoditi da prijenos drugog poluvremena počne s pola minute, pa čak i minutom zakanjenja (kao to smo imali prilike vidjeti u nedavnom prijenosu utakmice Austrija - Hrvatska). Ovo nije izolirani primjer, već dio jednog dugog kontinuiteta.

Na kraju, spomenimo jo Zakon o elektroničkim medijima (NN 122/03), u kojem je jasno određeno kako "trajanje oglaavanja ne smije prijeći 12 minuta u jednom satu programa i 15\% ukupnoga dnevnog trajanja programa koji se objavljuje na dravnoj ili regionalnoj razini" (čl. 19, točka 1), te da "u televizijskim programima koji se sastoje od autonomnih dijelova, ili u sportskim programima i slično strukturiranim događajima i izvedbama koji idu u intervalima, oglaavački i spotovi teletrgovine će se objavljivati između dijelova ili u stankama programa koji se prenosi" (čl. 19, točka 4). Kristalno je jasno da HRT kri zakon u obje navedene točke.

Neshvatljiva je, dakle, potreba HRT-a da gomila novac, unatoč tome to je javna ustanova i to se financira iz dravnog proračuna, te da prekomjernim emitiranjem reklama nanosi tetu svome programu i kri zakon. Jesu li ti dodatni novci doista potrebni?

Stoga traimo: manje reklama i očitovanje odgovornih. Moe i pred sudom.

Sign The Petition

Sign with Facebook
OR

If you already have an account please sign in, otherwise register an account for free then sign the petition filling the fields below.
Email and the password will be your account data, you will be able to sign other petitions after logging in.

Privacy in the search engines? You can use a nickname:

Attention, the email address you supply must be valid in order to validate the signature, otherwise it will be deleted.

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Shoutbox

Who signed this petition saw these petitions too:

Sign The Petition

Sign with Facebook
OR

If you already have an account please sign in

Comment

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Goal
0 / 50

Latest Signatures

No one has signed this petition yet

Information

Roberta MoralesBy:
TelecommunicationsIn:
Petition target:
Hrvatska radio-televizija

Tags

No tags

Share

Invite friends from your address book

Embed Codes

direct link

link for html

link for forum without title

link for forum with title

Widgets