Material Justificativ pentru Anularea sau Revocarea Dispunerii de masuri Nr. 2/2006 emisa de CNVM sign now

DELISTAREA
Delistarea actiunilor de pe pietele pe care se tranzactioneza este un fenomen nefiresc, cu consecinte negative si nefaste pentru toti factorii implicati in segmentul economic de investitii in actiuni ale societatilor comerciale. Deasemenea, delistarea afecteaza puternic si negativ economia nationala si bunastarea natiunii.
Dispunerea de Masuri nr. 2 emisa de CNVM (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare), permite delistarea unei societati comerciale prin simpla decizie a actionarului care detine pachetul de control. Desi inca nu este bine cunoscut, acest act a inceput deja sa produca prejudicii majore. In viitorul apropiat, exista posibilitatea ca, aceste norme CNVM, abuzive, ilegale si nefaste sa genereze urmatoarele fenomene :
-Haos pe bursa, prin cotarea unor companii (sau majorare de capital prin oferta publica), adunarea capitalului din piata la o anumita valoare a actiunii, urmata de delistarea societatii respective intr-un interval scurt si, practic fraudarea celor care au investit.
-Delistarea marilor companii, actualmente tranzactionate, si distrugerea definitiva a pietei de capital din Romania. Dupa cum se stie, o piata de capital puternica este o conditie absoluta pentru o economie dezvoltata si o tara democratica si exista in toate tarile spre modelul carora doreste Romania sa se indrepte.
-Pierderea increderii investitorilor, care pot fi fraudati oricand, in conditiile unei legi anacronice si ostila actionarilor. Efectele care urmeaza sunt retragerea investitorior straini de pe bursa din Romania, distrugerea imaginii tarii noastre in cercurile financiare internationale si o crestere substantiala a deficitului de cont curent.
-Blocarea accesului cetatenilor romani la bunastarea care se creeaza in economie, accesul realizandu-se, actualmente, prin investirea economiilor personale in actiunile cotate ale societatilor comerciale si participarea la profitul acestora.
-Pierderi mari pentru bugetul statului din mai multe surse: taxele pe tranzactionarea actiunilor pe piata; impozitul pe veniturile realizate de investitori; reducerea masiva a impozitelor pe profit la companiile actualmente cotate, acestea avand acum (ca societati tranzactionate pe o piata reglementata) obligatii de transparenta mult mai mari si putand fi controlate mult mai usor de catre actionari si stat pentru a nu transfera profiturile in alte companii din afara Romaniei.

ABUZUL
Atributiile CNVM (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare) sunt reglementarea si supravegherea pietei de capital din Romania, in scopul protejarii investitorilor impotriva abuzurilor si a celor care sunt in masura sa faca aceste abuzuri.
Prin Dispunerea de Masuri nr. 2/ Feb 2006, CNVM nu numai ca nu limiteaza abuzurile dar chiar le faciliteaza si le incurajeaza, acordand drepturi sporite actionarilor care detin controlul in societatea comerciala. Datorita CNVM, acestia pot, in mod discretionar si unilateral (fara acordul celorlalti actionari) sa decida retragerea actiunilor de la tranzactionare.
Prejudiciile care se creeaza pentru actionarii societatii sunt de mai multe feluri si cuprind :
1. Toate persoanele fizice si juridice care investesc intr-o companie cotata, fac aceasta investitie avand siguranta ca pot revinde, in cazul in care au nevoie de lichiditate, intr-un timp scurt. Prin scoaterea de la tranzactionare, actionarii sunt pusi in situstia de a-si bloca banii personali si de a nu putea vinde decat in conditii limitate, tot de catre cei care detin controlul si pot schimba inclusiv actul constitutiv, fortand astfel vanzarea numai catre ei, in conditii de pret pe care tot ei le pot impune.
2. Conform unui arhicunoscut principiu de afaceri, orice actiune castiga in valoare intre 20\% si 40\% datorita faptului ca este lichida. Retragerea de la tranzactionare, atrage pentru fiecare actionar o pierdere (prejudiciu) cu procentul respectiv din valoarea propriei investitii.
3. Evaluari incorecte ale valorii actiunilor detinute. Actul normativ permite majoritarilor sa rascumpere actiunile celor nemultumiti la un pret subiectiv stabilit de catre un evaluator prin media a doua metode de evaluare. Problemele legate de evaluare sunt numeroase si au iesit la iveala in cazurile de delistare deja incepute, la mai multe societati comerciale. Cateva dintre acestea ar fi :
-Evaluatorii nu sunt si nu pot fi independenti. In primul rand ei sunt platiti de catre societatea comerciala, adica Consiliul de Administratie (CA) care este numit de catre actionarul care controleaza compania si, in concluzie, reprezinta interesele acestuia ; evaluatorii isi iau banii deci prin decizia actionarului care controleaza si acesta le poate oferi mai mult sau mai putin, influentand evaluarea. Asa cum se intampla deja, evaluatorilor care actioneaza in sensul interesului majoritarului si minimizeaza valoarea companiei li se ofera alte contracte de evaluare la companii, adica alti bani. Fiind vorba de sume mari de bani care sunt castigate prin prejudiciu de catre majoritar si sumele avansate evaluatorilor sunt suficient de convingatoare pentru a forta o evaluare incorecta.
-Metodologia de evaluare poate da rezultate total diferite de valoarea reala: De exemplu o companie care are active nete de 10.000lei/actiune (poate nici macar actualizate la zi cu valoarea) si castiga 100lei/actiune, datorita faptului ca actuala conducere transfera profiturile prin cheltuieli fictive catre alte companii, poate fi evaluata prin metoda Fluxurilor de Numerar Actualizate (sau profit net actualizat) la aproximativ 1000lei/actiune. In realitate, pe de o parte, castigurile sunt mult mai mari iar, in plus, prin simpla vindere a unor active care nu sunt utilizate in operatii poate aduce peste 5.000lei/actiune castig net.
-Evaluarea nu se face corect, in realitate, si voi da doua exemple actuale : o companie care are cladiri si terenuri evaluate la nivelul lui 2003 la 130 mil RON, iar aceste active sunt evaluate acum, pentru delistare, la 140 mil RON, in conditiile in care piata de imobiliare, in cel mai rau caz, s-a dublat ca preturi, in perioada 2003 - 2005. La o alta companie care detine foarte mult teren in Bucuresti, evaluatorul a estimat valoarea de 14Euro/mp, in conditiile in care, in capitala nu mai exista teren sub pretul de 100Euro/mp.
-Evaluarea se face pe baza informatiilor furnizate de conducerea societatii, evaluatorul avand grija sa declare acest lucru si sa isi exonereze raspunderea evaluarii ; conducerea care slujeste interesele majoritarului poate, pur si simplu, sa ascunda acte si active pe care evaluatorul nu le va putea lua in considerare, valoare fiind astfel mult diminuata.
Pentru a se intelege adevarata dimensiune a fraudelor care se fac si, respectiv prejudiciul adus actionarilor care si-au investit propriile economii in companii pot de exemplu unul dintre cazurile reale de delistare care este in curs, unde diferenta dintre pretul de piata (cu care se tranzactioneaza in prezent) si pretul propus de evaluator pentru rascumpararea actiunilor de la actionari este, de peste 70 milioane Euro, pentru societatea comerciala respectiva.

MODUL DE EMITERE al Dispunerii de Masuri
Modul in care a fost emisa aceasta Dipunere de Masuri nr. 2, este foarte ciudat. Spre deosebire de alte acte normative care au fost dezbatute cu mult timp inainte si s-a tinut cont, asa cum este firesc, de parerea celor implicati in piata de capital, actul acesta a fost emis peste noapte si fara ca cineva sa fi auzit macar despre el inainte de a apare.
Acest mod de a proceda, denota rea intentie si deservirea unor interese de grup in defavoarea sutelor de mii de oameni care detin actiuni la societatile tranzactionate in acest moment.

RESPONSABILITATE
Desi Dispunerea de masuri nr. 2/2006 a fost emisa de putin timp, abuzurile au inceput deja si prejudiciile sunt in curs de a fi impuse pentru cateva mii de actionari, pana la aceasta data.
Consider ca responsabilitatea pentru prejudiciile create, materiale si de alta natura, sunt responsabilitatea atat a CNVM cat si a persoanelor care au semnat si promovat acest act normativ nefast si dusmanos la adresa a sute de mii de actionari si a pietei de capital.
Atat eu cat si multi alti actionari, ne rezervam dreptul de a recupera prejudiciile care le vom suporta, in urma acestui act, de la cei responsabili.

ILEGALITATEA Actului Normativ
Atat prin OUG 25/2002 si celelalte acte normative care stabilesc statutul CNVM cat si prin Legea 297/2004, se acorda CNVM (organism de reglementare si supraveghere a pietei de capital) competente legislative limitate. Asfel, CNVM este abilitata doar sa emite reglementari privind Aplicarea Continutului Legii. Sub nici o forma CNVM nu este abilitata sa modifice sau sa completeze (modificare prin completare) continutul legii. Legea 297/2004, nu face referire, nici in articolul 206, nici in articolul 242, folosite ca baza pentru Dispunerea de masuri nr. 2/2006, nici in alta parte, la Delistarea societatilor comerciale sau la modalitati de delistare. Deci, CNVM nu poate reglementa prin acte normative proprii un fenomen care nu este prevazut in lege.
In concluzie, Dispunerea de masuri nr. 2/ 2006 este ilegala si lovita de nulitate.
Referirea la articolul 87 din Regulamentul 13 al CNVM, nu arata decat cum CNVM emite acte normative, in baza carora emite alte acte normative, toate reglementand fenomene care nu sunt prevazute in Lege. Asa cum am demonstrat anterior si articolul 87 din Regulamentul nr. 13 care se refera la delistare este supus aceluiasi rationament si este, prin urmare, ilegal si nul.

Va rog sa actionati, in urma celor prezentate mai sus si sa Revocati sau sa Anulati, imediat, Dispunerea de masuri nr. 2/2006, care este un act abuziv, ilegal, anacronic si extrem de primejdios pentru piata de capital, economia nationala si bunastarea natiunii. De asemenea, sper ca in viitor toate normele emise de CNVM sa aibe, asa cum este firesc, in vedere binele si interesul sutelor de mii de actionari de la societatile listate pe piata de capital din Romania. Deasemenea solicit ca aceste acte sa fie promovate, asa cum se procedeaza in toate tarile civilizate, numai dupa consultari cu factorii implicati in piata de capital, pentru ca cei care isi risca banii proprii si platesc taxe pentru tranzactiile care le fac trebuie sa isi exprime opinia.

Petitia a fost redactata de Catalin Paslaru (Str. C. Aricescu 27, Bl.21, Ap.48, Bucuresti - 1)

Sign The Petition

Sign with Facebook
OR

If you already have an account please sign in, otherwise register an account for free then sign the petition filling the fields below.
Email and the password will be your account data, you will be able to sign other petitions after logging in.

Privacy in the search engines? You can use a nickname:

Attention, the email address you supply must be valid in order to validate the signature, otherwise it will be deleted.

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Shoutbox

Who signed this petition saw these petitions too:

Sign The Petition

Sign with Facebook
OR

If you already have an account please sign in

Comment

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Goal
200 / 1000

Latest Signatures

 • 29 December 2015200. Florin C
  I support this petition
 • 15 December 2015199. Negru I
  I support this petition
 • 29 November 2015198. Mateescu I
  I support this petition
 • 26 October 2015197. Claudio Butler
  I support this petition
 • 17 October 2015196. Isac Alinc
  I support this petition
 • 16 October 2015195. Naghi I
  I support this petition
 • 08 October 2015194. Vergil P
  I support this petition
 • 24 August 2015193. Fulop L
  I support this petition
 • 02 July 2015192. Lupsan A
  I support this petition
 • 08 June 2015191. Mihai N
  I support this petition
 • 16 April 2015190. Simion D
  I support this petition
 • 25 February 2015189. Capcanaru L
  I support this petition
 • 20 February 2015188. Dilganu P
  I support this petition
 • 20 January 2015187. Panaitescu M
  I support this petition
 • 13 January 2015186. Roby Trujillo
  I support this petition
 • 12 December 2014185. Lacatus Cristiand
  I support this petition
 • 28 November 2014184. Dima Krause
  I support this petition
 • 12 October 2014183. Anamaria C
  I support this petition
 • 09 September 2014182. Ionut G
  I support this petition
 • 18 August 2014181. Ionescu V
  I support this petition
 • 01 August 2014180. Schiopu I
  I support this petition
 • 12 July 2014179. Chis G
  I support this petition
 • 05 June 2014178. Dan C
  I support this petition
 • 08 May 2014177. Popa C
  I support this petition
 • 07 April 2014176. George Daniell
  I support this petition
 • 03 April 2014175. Gabita Freeman
  I support this petition
 • 17 March 2014174. Borbirou B
  I support this petition

browse all the signatures

Information

Mitzi ArroyoBy:
HealthIn:
Petition target:
Investitorii la bursa

Tags

No tags

Share

Invite friends from your address book

Embed Codes

direct link

link for html

link for forum without title

link for forum with title

Widgets