Edukacja i innowacyjność dla społeczeństwa polskiego podpisać teraz

Polacy to kreatywny naród!

Co jednak robimy, żeby rozwijać tę kreatywność?

Według osób takich jak minister Michał Boni czy profesor Michał Kleiber, bardzo niewiele. W rzeczywistości, jako naród, jesteśmy na szarym końcu jeżeli chodzi o innowacyjność przedsiębiorstw. Tak, na samym końcu. W naszych szkołach nie uczy się kreatywności, nie ma też doradztwa zawodowego dla młodzieży. Brakuje również miejsca dla sztuki i muzyki.

Dlaczego? Nie z powodu pieniędzy: festiwal im. Ludwiga van Beethovena, kolejna nowa sala koncertowa w Warszawie, huczne i bezproduktywne obchody roku chopinowskiego - wszystkie te wydarzenia finansowane są z pieniędzy państwowych. Problem polega na tym, że publiczne pieniądze nie są wydawane, tak jak powinny być - na szkolenia dla nauczycieli i na podnoszenie świadomości społecznej wartości dobrego nauczania sztuki. Dla wszystkich dzieci, we wszystkich szkołach.

To właśnie podczas aktywnego muzykowania, kreatywność rozwija się najpełniej. Muzyka jest kluczowa dla rozwoju dziecka, a także dla rozwoju społeczeństwa obywatelskiego. W tym zakresie nie ma lidera wśród żadnej z państwowych instytucji muzycznych. Dlaczego?
Wymagajmy odpowiedzialności od instytucji wydających państwowe pieniądze na projekty muzyczne.

My, niżej podpisani, prosimy Prezesa Rady Ministrów, o wsparcie obywatelskiego ruchu działającego na rzecz przejrzystości państwowej polityki kulturalnej, prowadzonego przez Richarda Berkeleya.

Twój głos się liczy.

Richard Berkeley @youtube: http://www.youtube.com/watch?v=CMwqJ4CxgOw

Podpisz

Podpisz z Facebook
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy