EDUKACJA SEKSUALNA - Petycja o wprowadzenie RZETELNEJ, OBOWIĄZKOWEJ, światopoglądowo NEUTRALNEJ edukacji w szkołach gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych na terenie miasta i gminy Kraków podpisać teraz

Do:

Andrzej Adamczyk

Dyrektor Wydziału Edukacji

Urząd Miasta Krakowa

ul. Stachowicza 18

30-103 Kraków

My, niżej podpisani, zwracamy się do Urzędu Miasta Krakowa z wnioskiem o wprowadzenie rzetelnej, neutralnej światopoglądowo oraz obowiązkowej edukacji seksualnej w szkołach gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych na terenie miasta i gminy Kraków. Wnioskujemy o zapewnienie środków na realizację zajęć z tej tematyki na rok szkolny 2013/2014.

Doświadczenia Grupy NAWIGATOR z warsztatów dla uczniów krakowskich szkół ponadgimnazjalnych wskazują na duże zapotrzebowanie na tego typu działania. W naszych warsztatach wzięło udział ponad 400 uczniów. Z prowadzonej przez nas ewaluacji jasno wynika, że uczniowie oceniają je jako bardzo wartościowe i przydatne. Stan wiedzy młodzieży na temat życia seksualnego człowieka jest często niewystarczający do podejmowania odpowiedzialnych decyzji osobistych (por. raporty Grupy Edukatorów Seksualnych PONTON). Młodzież często nie zdaje sobie sprawy z wagi emocjonalnych aspektów życia seksualnego, posiada niską wiedzę na temat ochrony przed chorobami przenoszonymi drogą płciową, niechcianą ciążą oraz przemocą seksualną. W 2011 roku 16237 dziewczyn w wieku do 19 roku życia zostało matkami (GUS, 2011 r.). Odnotowuje się też stopniowe obniżanie się wieku inicjacji seksualnej (Izdebski, Wąż, 2011) oraz ogólny wzrost liczby zakażeń wirusem HIV w Polsce (dane Krajowego Centrum ds. AIDS, 2012 r.)

Właściwie prowadzona edukacja seksualna jest kluczowym elementem profilaktyki ryzykownych zachowań seksualnych, małoletnich ciąż, przemocy seksualnej oraz rozprzestrzeniania się chorób przenoszonych drogą płciową, a także głównym filarem promocji zdrowia seksualnego. W związku z tym postulujemy wprowadzenie zajęć uzupełniających dla lekcji Wychowania do życia w rodzinie, które w obecnej formie okazują się być niewystarczające (Raport Grupy Edukatorów Seksualnych PONTON „Jak naprawdę wygląda edukacja seksualna w polskich szkołach”, 2009r.).

W naszym rozumieniu edukacja seksualna powinna być rzetelna, czyli oparta na aktualnej wiedzy naukowej oraz traktująca ten przedmiot wielopłaszczyznowo. Chcemy również, by była światopoglądowo neutralna. W ten sposób, pozostawiając uczniom wybór w zakresie wartości i światopoglądu, możemy kształtować ich postawę odpowiedzialności za decyzje i działania w zakresie zdrowia seksualnego. W związku z powyższymi założeniami uważamy, że tak realizowana edukacja seksualna powinna być obowiązkowa dla wszystkich młodych osób, które rozpoczynają wchodzenie w swoje dorosłe życie i stają przed różnymi życiowymi wyborami. Uważamy, że wcielając w życie powyższe założenia możemy dać młodym ludziom podstawę do podejmowania świadomych i odpowiedzialnych decyzji w zakresie życia seksualnego.

Prosimy o pozytywne rozpatrzenie naszej prośby.

Grupa Edukatorów Seksualnych NAWIGATOR

FALOCHRON – Fundacja na Rzecz Bezpieczeństwa i Współpracy w Szkole

Podpisz

Podpisz z Facebook
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy