Petycja w sprawie orzeczenia bezwzględnej kary pozbawienia wolności dla oprawcy psa z Krakowa podpisać teraz

Zgłaszamy się z tą petycją w imieniu społeczeństwa, które wzburzone jest przerażająco wciąż rosnącą liczbą bestialskich czynów dokonywanych na zwierzętach.

11 marca 2012 roku, do Krakowskiego schroniska, zgłosiła sie Pani z psem, który był skatowany i wyglądał tak strasznie, że dawno nikt w schronisku nie widział psa w takim stanie.

Pies został znaleziony w Krakowie, w okolicach osiedla Dąbie, był na skraju śmierci. Na całym ciele miał krwawe wybroczyny, rany cięte i otarcia, świadczące o długoterminowym znęcaniu się nad nim. Część siniaków była kilkudniowa bądź starsza.

Po oględzinach weterynaryjnych stwierdzono:

- rozległy obrzęk i krwiak w okolicy czołowej
- odma podskórna w obrębie okolicy czołowej i kufy
- głęboka rana w okolicy lewego oka
- siniaki na wewnętrznej powierzchni małżowin usznych
- liczne rany i otarcia w rejonie szyi pyska i głowy
- wylewy krwawe na dziąsłach szczęki
- liczne siniaki i rany w obrębie klatki piersiowej

Zwierzę było bite i kopane po całym ciele, podwieszane, duszone. Prawdopodobnie oprawca BIŁ żeby ZABIĆ, a gdy zaspokoił już swoje sadystyczne żądze i myślał że pies już nie żyje, to pozostawił go na ulicy... z nadzieją, ze nikt nigdy się nie dowie co zrobił.

Lekarze weterynarii nie dawali psu szans na przeżycie, jednakże zwierzę okazało wielką wolę życia i udało się je uratować.

Pies, tak ja każde zwierzę odczuwa strach i ból. Nie rozumie dlaczego osoba, która jest dla niego całym światem znęca się nad nim.

Pomimo wejścia w życie z dniem 1 stycznia 2012 r. nowelizacji Ustawy o Ochronie Praw Zwierząt, notorycznie słyszy się o łamaniu praw zwierząt, o znęcaniu się nad nimi, zabijaniu w okrutny sposób. Jednocześnie sprawcy tych czynów czują się bezkarni, gdyż w Sądach zapadają łagodne werdykty, które dla skazanych i całego społeczeństwa nie są przestrogą na przyszłość. Obecnie najczęściej nakładanymi karami za takie przestępstwa są grzywny i wyroki pozbawienia wolności w zawieszeniu, które społeczeństwo odbiera jako niewystarczające.

W przypadku udowodnienia podejrzanemu zarzucanego bestialskiego czynu, my niżej podpisani zwracamy się do Wysokiego Sądu o skazanie sprawcy na najwyższy możliwy wymiar kary. Niech wyrok Sądu będzie przestrogą i nauką dla innych, by zastanowili się zanim popełnią podobny czyn. Liczymy na to, że Wysoki Sąd podczas wydawania wyroku weźmie pod uwagę naszą petycję, która wyraża głos społeczeństwa.

Mówi się, że miarą człowieczeństwa jest nasz stosunek do zwierząt. Na ile więc jesteśmy ludźmi, skoro tak łatwo przychodzi nam bycie okrutnym dla słabszych?

Podpisz

Podpisz z Facebook
LUB

Jeśli posiadasz już konto zaloguj się, albo przejdź do rejestracji i złóż podpis, wypełniając poniższe pola.
Nazwa użytkownika, email i hasło będą Twoimi danymi konta; w ten sposób po zalogowaniu się będziesz mógł podpisać inne petycje.

Prywatności w wyszukiwarkach? Możesz użyć pseudonim:

Uwaga adres email musi być ważny, aby potwierdzić Twój podpis, w przeciwnym razie zostanie anulowany.

Potwierdzam rejestrację i zgadzam się Użytkowania i ograniczenia usług

Potwierdzam, że zapoznałem się z Polityką prywatności

Zgadzam się na przetwarzanie danych osobowych

Lista Komentarzy